Wat is een API nu eigenlijk?

Wat is een API nu eigenlijk?

API staat voor Application Programming Interface. Wat voor een leek eigenlijk net zo verklarend is als de afkorting zelf. Heel simpel gezegd, is een API niets anders dan een ingang tot het systeem voor andere systemen. Als twee systemen met elkaar moeten communiceren, gebruikt het systeem een API om het andere systeem aan te spreken.

Wat doet een API?

Wat doet een API?

Voor allerlei problemen en toepassingen zijn er steeds meer programma’s en app’s die je helpen. Navigatiesystemen passen routes aan, documenten worden via diverse platforms aan elkaar gekoppeld. Via Instagram kan je foto’s direct delen met andere platforms. Dit betekent dat het nodig is informatie snel en eenvoudig uit te wisselen. Dit vraagt om efficiënte koppelingen tussen systemen. Deze koppelingen tussen systemen worden vaak via API’s gerealiseerd.

Een Application Programming Interface (API) is een combinatie van technische bestanden, documentatie en andere ondersteuning die helpen bij het aanroepen van externe applicaties. Een API wordt gepubliceerd door de softwareontwikkelaar zodat andere ontwikkelaars weten hoe de software te koppelen aan de eigen software. Het is daarmee geen standaard, maar meer een handleiding die kan worden gebruikt voor een machine tot machine koppeling.

Techniek en ideeën achter de API

Techniek en ideeën achter de API

Onderzoeksbureau Gartner ziet een duidelijke trend naar RESTful APIs en verklaart de populariteit als volgt: in het begin van de populariteit van internet (tot ongeveer 2008) was er maar één kanaal belangrijk: de menselijke gebruiker met een webbrowser.

Sindsdien zijn er voor verschillende organisaties meerdere kanalen bruikbaar waarmee je als organisatie je diensten kunt ontsluiten:

Mobiele devices (Smartphones & tablets)

The internet of things (Slimme thermostaten, tv's & auto's)

Social media platforms als Twitter & Facebook

Wearables (Apple Watch, Fitbit & Google Glass)

Voorbeelden om jou een idee te geven

Voorbeelden om jou een idee te geven

Voorbeeld 1

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een Vacature-API gebaseerd op JSON voor het ophalen en filteren van vacatures van de websites WerkenvoorNederland.nl, WerkenbijdeOverheid.nl en Mobiliteitsbank.nl. Deze vacatures zijn zo ook te verwerken in andere vacature platformen.

Gebruik van RESTful APIs zie je vooral terugkomen bij platforms (denk aan Google, Facebook, Linkedin, Uber). Zo hebben zij contact met hun gebruikers, maar ontsluiten hun platforms ook naar andere. Ook de beweging naar cloudcomputing draagt bij aan het gebruik van API. Diensten worden steeds meer in de cloud aangeboden (en afgenomen) waarbij het nodig kan zijn om deze te integreren in andere producten. Voor toepasbaarheid en schaalbaarheid past een RESTful API heel goed.

Het is namelijk ondoenlijk geworden om je te bemoeien met hoe de user interface op al die kanalen eruit ziet. Terwijl het voor een organisatie steeds belangrijker is om zijn unieke resources simpel te ontsluiten en ontwikkelaars van andere platforms hier (laagdrempelig) op te laten aansluiten. Andere ontwikkelaars ontwikkelen daarmee de userinterface/user experience gebruik makend van verschillende diensten. Als organisatie wil je er natuurlijk wel voor zorgen dat zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van jouw API. Als anderen deze API hergebruiken krijg je namelijk ook hun gebruikers of klanten erbij en heb je een breder bereik.

Hergebruik kan je realiseren door het programmeurs van andere partijen zo makkelijk mogelijk te maken. Hiervoor is REST goed geschikt. Overigens vallen niet alle usecases voor communicatie tussen systemen hieronder. Daar waar nauwkeurigheid (validatie van berichten) het belangrijkst is of waarbij je weet wie de gebruiker is en je er een formele relatie mee hebt, kan SOAP/WSDL beter geschikt zijn.

Trends

Er is ook een trend dat naar verhouding steeds meer REST APIs worden gebruikt, kijkend naar de populariteit van zoekopdrachten via Google.

interesse-loop-der-tijd-komt-onder-trends-zie-doc

Voorbeeld 2

Het Rijksmuseum publiceert zijn eigen API op de rijksmuseum collectie te ontsluiten voor bijvoorbeeld in webtoepassingen of apps. Deze API is voor iedereen te gebruiken en ondersteunt JSON en XML formaten. Daarnaast hebben ze ook een API gebaseerd op het OAI protocol een formaat die met name in de culturele sector wordt gebruikt.

interesse-loop-der-tijd-komt-onder-tabel-2

De interesse in SOAP APIs is redelijk stabiel, maar hieruit valt ook af te lezen dat de API ontwikkeling de laatste jaren met name gekoppeld is aan REST. Als we kijken naar zoekopdrachten m.b.t. REST en SOAP alleen is het verschil minder groot. Maar ook daar is te zien dat er meer interesse is voor REST dan voor SOAP.

Nu geeft Google trends alleen de interesse van mensen weer en is het geen garantie voor daadwerkelijk gebruik. De interesse is echter onmiskenbaar.

Wat een API voor jouw bedrijf kan betekenen

Kom eens langs bij ons en wissel van gedachten met ons.
Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak of voor het aanvragen van een offerte.

Internetbureau Den Haag
Maakt het mogelijk